The Walter Street House

A small family home on a little rear subdivided lot in the riverside suburb of East Fremantle.

This house is designed around the principles we consider most important for comfortable, small, suburban living – a meshing of uses, an openness of space, an abundance of natural light and the capturing of view-lines beyond the limit of a room.

Our clients also wanted a house constructed of what are considered some archetypal materials of Fremantle architecture, to whit the walls are to be recycled clay brick and a rough timber weatherboard. A utilitarian façade of green fibre-cement will be utilised as the surface for an even greener creeping ivy, to both keep the afternoon heat off the house and to provide the elevated neighbour with a more beautiful view.

The tight footprint means the house will have a very usable backyard (a necessity with a growing family) while accommodating lounge, dining, kitchen, laundry & study on the ground floor, and a master suite, 2 large bedrooms, a family bathroom and kids’ play & study areas. All this with a roof deck over the double carport.

Small houses like this are not about doing without the functionality and joy of a larger house, but rather foregoing the wasted space and ongoing expense of lazy design.

  • Year2013
  • LocationEast Fremantle, WA
  • Size155m²
  • BuilderEmpire Building Company
  • StatusCompleted
  • PhotosCale Black